Het universum van Matthijs Röling

Soms ontvouwen gebeurtenissen zich op zo’n bedoelde manier dat het lastig zou zijn er niet in mee te gaan. Hoe docu “MR – Het universum van kunstschilder Matthijs Röling” tot stand kwam = daar een voorbeeld van.

Documentaire M.R. - Het universum van kunstschilder Matthijs Röling

In (zomer) 2014 werkten Walker en ik samen aan een commercial en moesten daarvoor iets vastleggen in het dorp Ezinge.

Tijdens het bestuderen van een kaart langs de weg, stopte een man die hulp aanbood. Terwijl hij ons de weg wees, zagen we opmerkelijke voorwerpen achter in zijn auto.

Omdat ons was gevraagd ook kunstenaars uit de regio in de commercial op te nemen, vroeg ik of de man een kunstenaar was. Hij was geen kunstenaar, maar Matthijs Röling, een bekende kunstenaar woonde hier en wees naar een rij bomen en struiken. Verder was er niets te zien.

Via Google vonden we een paar schilderijen die integrerend waren. Later, tijdens montage, stelde ik voor om spontaan naar het huis van de kunstenaar te rijden en te kijken of er iemand thuis was.

Dat is wat we deden. Via een poort kwam je de tuin binnen en vanaf daar was het alsof er een heel universum voor ons opende.
Een wereld die verrassend en betoverend was, het had precies dat gevoel wat we eerder in zijn schilderijen zagen. Het was een wilde tuin in volle bloei, met hier en daar stenen beelden.

 

Deuren stonden open aan de zijkant van het huis en ik riep of er iemand thuis was. Aan de keukentafel zat een meisje te studeren en een vrouw kookte mosselen. Nadat ik mezelf voorstelde en de reden van ons bezoek uitlegde, zei de vrouw dat ik het beste Matthijs zelf kon vragen.

Terwijl ik met haar sprak was ik onder de indruk dat er niemand anders in de ruimte was, maar ze wees achter me.

Toen ik me omdraaide, zag ik een man op een bank zitten. Er viel (zonder overdrijven) perfecte lichtval op hem en in zijn ogen zag ik een glinstering die vertelde dat hij de hele situatie grappig leek te vinden.

 

Op weg naar huis spraken we over hoe het huis en tuin op een filmset leek. Hierna via allerlei manieren en voor ons op onverwachte plekken troffen we werken van Matthijs.

En tot slot ontmoette Walker iemand die op zoek was naar jonge filmmakers voor het maken van documentaires. Hij noemde onze ontmoeting met Matthijs en we bespraken ideeën voor de docu.

Nadat het plan plus financiering rond was, zijn we volledig opgegaan in het maken van de film. De eerste opnames startten maart 2016 officieel en we waren klaar in de lente van 2018.

Ik herinner me toen we de eerste beelden lieten zien aan dochter Belle (Röling), ze iets zei als: ‘Ah, ik snap het. Jullie proberen Matthijs een beetje als een tovenaar te laten zien..’

Ik denk dat ze gelijk had dat we met de film probeerden die betovering over te brengen van toen we Matthijs ontmoetten en in zijn universum terecht kwamen.

——

Uitzending Close-up; dinsdag 22 augustus ’23 (NPO 2) 22.10-23.10 u.

Kijk de film hier via on demand